Crestin Ortodox » Remember » Remember personalitati

Sfantul Proroc Agheu

Agheu a fost unul din ultimii proroci ai Vechiului Testament . Numele Agheu“ inseamna sarbatoare“, cel ce sarbatoreste“ sau cel ce este sarbatorit“. Acesta s-a nascut in Babilon, in timpul robiei babiloniene a poporului lui Israel, cu 470 de ani inainte de Hristos. Tanar fiind, a mers la Ierusalim indemnand pe Zorobabel si pe losua preotul sa reconstruiasca Templul Domnului, prorocind ca noul Templu va avea o cinste mai mare decat a avut Templul ridicat de Solomon:


Sfantul Proroc Agheu

Sfantul Proroc Agheu

Agheu a fost unul din ultimii proroci ai Vechiului Testament . Numele "Agheu“ inseamna "sarbatoare“, "cel ce sarbatoreste“ sau "cel ce este sarbatorit“.  Acesta s-a nascut in Babilon, in timpul robiei babiloniene a poporului lui Israel, cu 470 de ani inainte de Hristos.  Tanar fiind, a mers la Ierusalim indemnand pe Zorobabel si pe losua preotul sa reconstruiasca Templul Domnului, prorocind ca noul Templu va avea o cinste mai mare decat a avut Templul ridicat de Solomon: "Si slava acestui templu de pe urma va fi mai mare decat a celui dintai", zice Domnul Savaot (Agheu 2, 9), aceasta pentru ca Mantuitorul Hristos avea sa intre in acest nou Templu. Sfantul Proroc Agheu inca din timpul vietii sale a putut vedea ridicarea parti din Templul ridicat de Zorobabel. 

Tot astazi, Biserica face pomenirea:

- Sfantului Mucenic Marin;
- Sfintilor Prom si Ilarie;
- Sfintei  Teofana;

Maine, 17 decembrie, Biserica face pomenirea Sfantului Proroc Daniel si a Sfintilor trei tineri: Anania, Azaria si Misail.

Calendar Ortodox

Cuvinte cheie: Sfantul Proroc Agheu, proroci din vechiul testament